Lymfmassage

Lymfmassage är en mjukare typ av massage där man jobbar med att få igång flödet i lymfsystemet. Lymfsystemet är en del av kroppens immunförsvar och har som uppgift att transportera bort sånt som kroppen inte vill ha, exempelvis bakterier, virus, gifter, överflödig vätska, slaggprodukter och gamla celler. Till skillnad från blodomloppet har inte lymfsystemet något eget pumporgan, utan lymfvätskan pumpas runt med hjälp av att hästen rör på sig. Det är alltså ytterligare en anledning till varför det är så viktigt att hästarna får sitt rörelsebehov tillgodosett. 

Eftersom lymfsystemet transporterar vätska är svullnad ett tecken på att det är "trögt" och inte fungerar som det ska - vätskan blir kvar och det blir stagnation. Det kan vara hästar som svullnar i benen när de står på box men också hästar som får nästan som en stum kaka runt svansroten och som känns stela och osmidiga. Här behöver vi dels se över hur mycket hästarna rör sig men också hjälpa dem att putta igång deras lymfsystem med hjälp av lymfmassage. När vi får igång flödet kan lymfvätskan rinna undan, hästen blir smidigare i sin kropp och immunförsvaret kan jobba som det ska. 

Lymfmassage är något man med fördel kan göra dagligen, fråga mig när jag behandlar så visar jag hur du kan underhålla din hästs lymfsystem!