Om mig & hästarna

Jag, Frida, bor tillsammans med min man och våra två barn på en gård vid sjön Åsunden mellan Hycklinge och Björkfors i den södra delen av Kinda kommun. Mitt hästintresse började redan i tidig ålder och när jag var sju år var lyckan fullkomlig då jag fick börja rida. Sedan dess har hästarna varit en del av mitt liv, både som fritidsintresse men också som en dröm att kunna ha det som yrke.

När jag var 13 år fick jag köpa min första ponny, New Forest stoet Suzette. Hon lärde mig otroligt mycket och tillsammans började vi utforska horsemanship världen.

Några år senare kom Mahoak hem till mig, en arab-halvblodskorsning där tanken var att jag skulle rida honom över sommaren. Men saker och ting blir ju inte alltid som man tänkt sig, så efter att han bott hos mig i 3 år fick jag äntligen köpa honom. Mahoak var grundriden när han kom till mig och under åren har vi tillsammans utvecklat oss inspirerade av den akademiska ridkonsten, men också inom frihetsdressyr. Under hösten -23 inträffade en av de jobbigaste dagarna i mitt liv när Mahoak fick kolik så illa att det inte fanns något annat val än att låta honom gå vidare. Vi fick 16 år tillsammans och jag är så tacksam för det och saknaden är förstås enorm ❤️. 

Våren -17 hände det mycket på hästfronten. Av olika anledningar så fick jag möjlighet att köpa två hästar, en PRE valack på 9 år vid namn Adelantado "Addis" och en 7 årig shire valack som heter Mazaj. Addis har en fantastisk kropp men ett psyke som är lite svårare, så träningen med honom har blivit lite annorlunda mot andra hästar. Jag har fått gå väldigt långsamt fram och känna efter att han är okej med den träningen vi gör. Det har gett ett fint resultat med en tryggare och mer harmonisk häst som tycker det är kul att vara med mig. 

Mazaj red jag in våren -14. Han visades som hingst och jag fick göra ridprovet tillsammans med honom, men tyvärr gick han inte igenom och blev därefter valack. Mazaj kändes speciell redan när jag började jobba med honom, så det känns verkligen roligt att han har flyttat hit så vi kan jobba vidare och utvecklas tillsammans. 

Utbildningar

Gymnasiet forsatte i hästarnas spår då jag gick på Gamlebygymnasiet - naturbruk med inriktning häst och ridsport 2008-2011. Jag tog hästskötarexamen genom Svenska Ridsportförbundet våren 2011 och direkt efter studenten började jag min utbildning till hästmassör med inriktning hästpsykologi genom ATS utbildningar. Sommaren 2012 blev jag diplomerad hästmassör och startade då mitt företag. Jag blev också certifierad och medlem i Komplementärmedicinska Riksförbundet. Efter några år funderade jag på hur jag skulle kunna utveckla företaget och det ledde till att jag i augusti 2015 påbörjade min 1,5 åriga utbildning till hästakupunktör hos TCM Akupunktur och Utbildning AB. Därefter har jag även gått en helgkurs i Lymfmassage på människor och häst hos Lymfsalongen och en kurs inom självbärighet för Lina Zacha. 

Tränare

En person som har funnits med i hela mitt hästliv från att jag var 7 år är Lina Ögren Wessman. Det var hos henne jag började rida och senare tog mina första horsemanshipkurser. Än idag tränar jag för Lina och vi har även hållt ett flertal kurser ihop inom ledarskap-partnerskap-trick. När jag fyllde 9 år började jag rida i stall Råshult för Anne Lewenhaupt, där jag spenderade många dagar under 10 års tid. Jag red mycket hoppning och dressyr och var engagerad i ungdomssektionen där vi arrangerade aktiviteter och tävlingar. Jag har även i flera år tränat för Carina Eriksson i holistisk ridkonst. För att utvecklas inom frihetsdressyren har jag gått kurser för Therese Granlund från Horse vision. Jag har en önskan att hela tiden utveckla mig och mina hästar för att få hållbara hästar som jag har roligt tillsammans med.

Min filosofi kring välmående hästar

Jag strävar alltid efter att låta hästen leva ett så naturligt liv som möjligt och försöker hitta ett arbetssätt som både jag och hästen tycker är roligt. En hållbar häst är alltid målet med mitt arbete och att hitta en balans och harmoni både invändigt, utvändigt och mentalt hos hästen. Genom att vara medveten om vilka signaler man sänder ut via sitt kroppsspråk kan man få en bättre relation med sin häst, då det är hästarnas naturliga sätt att kommunicera med varandra. Detta är mitt grundtänk som jag har med mig i alla möten tillsammans med hästar.